En Sevilen Spor Dalı Futbol. İşte Futbol’ un Tarihçesi

Yaşadığımız dünyada en popüler spor dalı olarak literatürde de geçmiş dönemlerde de milyonları peşinden koşturmuştur. Günümüzde de olduğu gibi gelecekte de peşinden koşturacak gibi duruyor.Tüm yaştan herkesin ilgi odağı olan ve en küçük bireyden en büyük bireye kadar cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm herkesin ilgisini çekmiştir. Gerek milli duygular olsun gerek kendi ülkesinde kendine yakın gösterdiği duygular ile son zamanların en iyi futbolunu oynayan takımları desteklemektedir.Futbolun tarihçesi çok eski zamanlara dayanmaktadır.

Milattan Önce Futbol Duvar Resimleri

Futbol tam olarak nerede, ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle beraber gelişim süreçlerinde nasılbir etkileşime uğradığı belirli bir kaynak bulunmamaktadır. Arkeolojik kazılara göre araştırmalarda sümerlere kadar uzadığını gözlemlemektedir.

Milattan önce 2500’lü yıllarda Çin askerlerinin Futbol oynadığını anlaşılmıştır.Türklerin de eskiden beri futbola olan
düşkünlüğü o zamanlara dayanmaktadır. Divan-ı lügat’it Türk Baybars tarihi ve Hıtay-ı Name gibi tarihçelerde futbolun geçmişi ve Türklerin futbola bakış açısı belirtilmiştir. Türklerin isimlendirdiği oyun adı TEPÜK olarak tarih kitaplarında yazmaktadır.

Futbolun eski Mısır hükümdarlığında da oynandığı da belirlenmiştir. Bu hükümdarlığa ait duvar resimlerinde de top insan ve direklerinde olduğu gözlenmektedir.Yunan ünlü şairin eserlerinden biri olan “Odissea” kitabındanda top oynayan insanların olduğundan bahsetmektedir.

Eski Modern Futbol

Tarih boyunca futbolun isim ve oyun biçimleri olarak türevleri çıkmıştır. Günümüzde oynanan oyun türü Modern futbol olarak anılmaktadır. Kuralları ve federasyonu olan modern futbol tarzının eski zamanlarda çok fazla kuralı olduğunu amacın sadece iki direk arasında topu geçirmek olduğunu anlatan tarihçiler bu oyunu daha çok savaş taktiklerini geliştirmek ve hucüm savunma gibi yetenekleri kazanma gibi alanlarda savaşçılarını geliştirme amacıyla kullanmaktaydılar. 12.yy dan önce futbol nerede nasıl oynandığı hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. 12.YY’dan sonra İngilizler modern futbolu ortaya sürmüşlerdir. Çok fazla ilgiden dolayı kamu düzenin de sorun yaşatan futbol sevgisi İngiliz Kral tarafından yasaklanmış olsada İngilizlerin bu oyundan sevgisi geçmemiştir.

Modern Futbol İle Gelen Yenilikler;

  • 1871 yılında kalecinin topu elle tutması kuralı getirilmiştir.
  • 1873 yılında korner atışları kullanılmaya başlanmıştır.
  • 1875 yılında topa kafa ile vurma serbestliği getirilmiştir.
  • 1888 yılında İngiliz Profesyonel Futbol Ligi başlamıştır.

En Sevilen Spor Futbolun Tarihçesi