Çalınan Sanat Eserlerinde Hollanda Hamlesi

Hollanda, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin çaldığı ve çeşitli müzelerde sergilenen eserleri gerçek sahiplerine iade etmek için bir proje başlattı. Hollanda Müze Derneği’nce iki yıldır yürütülen bu “1933’ten İtibaren Müzelere Kazandırılanlar” projesi kapsamında çalınan tüm eserlerin listesi çıkarıldı. Ülkedeki 162 müzenin şu ana kadar incelenenlerinden 139 şüpheli esere ulaşıldığı belirtilse de bunlardan 61’inin asıl sahipleri belirlenebildi. Proje kapsamındaki müzelerden olan Dordrecht Müzesi’ne de çalıntı eserlerini geri almak için şu ana kadar altı aile başvuru yapmış bulunuyor ve bu sayının artması bekleniyor.

Amsterdam Şehir Müzesi’ne çalıntı eserlerden iki tanesi için başvuru yapıldı. Bunlar W. Kandinski’nin Evler ve H. Matisse’in Odalık tabloları. Her iki tablonun da bir ay sonra Amsterdam’da gerçekleştirilecek “Savaşta Şehir Müzesi” adlı sergide yer alacağı ifade edildi.

Eserlerin sahip ya da varisleri tarafından başvuru yapıldıktan sonra müze ile anlaşmaya varılmaya çalışılıyor. Anlaşma sağlanamadığı takdirde bağımsız bir komisyon bağlayıcılığı olan bir öneri sunuyor.

Müze Derneği, eserlerin gerçek sahiplerine ya da varislere ulaşmakta zorlandıklarını belirtmekte. Bunun nedeni eserlerin asıl sahiplerinin çoğunun savaş sırasında Nazi kamplarında ölmüş olmaları.

Şu kategoriye gönderildi: Haber