İş Kanununa Göre Süt İzni

İş Kanununa göre; doğum yapmış, emziren ve gebe işçilerin hakları ile ilgili birtakım yasal düzenlemeler yapılmış, içinde bulundukları şartlar göz önüne alınarak çalışma şekilleri yönetmelikte maddeler ile belirlenmiştir.

is-kanununa-gore-sut-izniGebe bir işçinin çalışma saatleri, sağlık durumu göz önünde tutulduğundan, dinlenme saatleri ile beraber tekrar düzenlenmelidir. Hamilelerin uzun süre ayakta çalışması engellenir ve oturtularak çalıştırılması sağlanır. Ek dinlenme süreleri arttırılır. Hamilelik süresinde işçinin yaptırması gereken bazı rutin kontrolleri vardır. Bu kontroller için izin verilir ve bu izinlerin en önemli özelliği de ücretli izin olmasıdır. Hamile işçinin eğer hafif işlerde çalışması gerekliliği var ise ve doktor raporu ile de belgelenmişse; işverenin de bu imkanı sağlaması gerekir. Doğumdan önce ve sonra toplam 16 haftalık izin hakkına sahip olan hamile işçiler; işveren tarafından çalıştırılamazlar. Eğer çoğul gebelik söz konusu ise doğumdan önceki çalıştırılmayacak olan bu süreye 2 hafta daha eklenir.

Hamile olan kadın işçi eğer çalışabilecek durumda ise; doktor raporu alınarak doğum yapacağı haftaya 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu sürelerin dışında kalmak koşulu ile; kadın işçi isterse doğum izni bitiminden sonra 6 ay ücretsiz izin kullanabilir. Bu izin süresi, yasal izninden düşmez. Burada bir diğer hususta; işçinin sağlık durumu göz önünde tutularak; çalışma şartları ve sağlık koşullarına göre doğum öncesi ve doğum sonrası belirlenen sürelerde doktor raporu ile ilaveler olabilir. Süt izni de doğumdan sonra günde 1,5 saattir.(bir yaşından küçük bebeklerini emzirmek için verilir.)

Şu kategoriye gönderildi: İş