Ümit Yaşar Oğuzcan Kimdir?

Ümit Yaşar Oğuzcan Kimdir ?Ümit Yaşar OĞUZCAN, ünlü bir şairdir.

Doğumu ve Hayatı

22 Ağustos 1926 tarihinde Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuştur. İlkokul öğreniminin ardından Eskişehir Ticaret Lisesi’ne devam ederek eğitim hayatını sürdürmüştür. Bunun ardından da Türkiye İş Bankası’nda bankacı olarak çalışmıştır. Bu bankanın Adana, Ankara ve İstanbul şubelerinde mesleğini yapmıştır. 30 yıllık bankacılık serüvenini ise halka ilişkiler müdür yardımcısı olarak 1977 yılında emekliye ayrılıp sonlandırmıştır. 4 Aralık 1984 tarihinde de edebiyat dünyasını büyük üzüntüye uğratarak vefat etmiştir.

Edebiyat Hayatı

Edebiyata şair olarak Yedigün Şairleri arasında 1940 yılında başlamıştır. Yani henüz liseyi bitirmeden onun şair olma çabaları başlamıştır. İlk şiiri ise 1942 yılında Eskişehir’deki Kocatepe Gazetesinde yayınlanarak onu edebiyat dünyasına şair olarak takdim etmiştir. 1947 yılında da ilk şiir kitabı İnsanoğlu yayınlanmıştır. Toplamda 1975 yılında ise 33 adet şiir, 4 adet kitap, 13 adet antoloji ve biyografik eser ile kayıt altına alınan 50 adet eserini okuyucularla buluşturmuştur. Ümit Yaşar OĞUZCAN kimdir deyip hayatını okumanın yanında onu ve kalemini tanımanın en önemli yolu ise eserlerini okumaktan geçmektedir.

Genel olarak ise şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileri ile tanınmaktadır. Bu açıdan günümüz insanları Ümit Yaşar Oğuzcan Kimdir ?tarafından tanınan popüler şairlerden bir tanesidir. Ancak şiirler arasındaki farkını ise en iyi biçimde aruzla yazdığı rubailerinde ortaya çıkarmıştır.

Şair olarak ilk zamanlarda edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerinde aşk, ayrılık ve özlem temaları bulunmaktadır. Ancak 1973 yılında elzem bir şekilde kaybettiği büyük oğlu Vedat Oğuzcan’ın ardından hayatın geçiciliği, ölüm, acı ve karamsarlık duyguları üzerine derin ve kapalı özü bulunan şiirler yazmıştır.

Ayrıca İstanbul’da kendi adıyla insanların faydalanması adına bir sanat galerisi de açmıştır. Eserlerinin bazıları da sanatçılar tarafından bestelenmiştir.