Çukur Engerekler Nasıl Yılanlardır?

Bu türe Çukur Engereği denmesinin sebebi yılanın burun delikleri arasında bulunan çukur kısımdır. Bu çukur kısmı engereğin avını yakalamasında ve hareket kabiliyetinde başarılı olmasını sağlar. Hatta bu çukur kısım sayesinde bu tür yılanların hissetme yeteneği o kadar gelişmiştir ki karısındaki avın boyutunu, hareketlerini ve hızını belirli bir mesafeden anlayabilmektedir.Çukur Engerekler Nasıl Yılanlardır?

Çukur Engerekler Nasıl Yılanlardır?

Bu engerek türünün boyutları ortalama 30 cm’den başlayıp 3,5-4 m’ye kadar ulaşabilmektedir. Bu türe genel olarak Güney Amerika civarlarında rastlanır. Genellikle karada bulunmalarına ve yaşamalarına rağmen yüzme yetenekleri de oldukça gelişmiştir. Avına ulaşmak için her koşulda çaba göstermektedir. Genellikle avını bulmak için kolay kamufle olabileceği alanları seçer. Oldukça zehirli olan bu engerek türünün zehrinin yarısı bile bir canlı için ölümcül olmaya yeterlidir.

Genel olarak gece avlanmayı tercih eden bu engerek türü gün içerisinde de avlanmaya çıkar. Ayrıca ısıya duyarlı olan bir engerek türüdür. Isıya duyarlı olmaları avı tarafından dışarı yayılan ısıyı tespit etmeleri ve avlarına nasıl yaklaşacaklarını bilmelerini sağlar. Birçok çeşit engerek yılan türü bulunmaktadır. Bu türün en temel Çukur Engerekler Nasıl Yılanlardır?özelliklerden bir tanesi de kafa kısmındaki pullardır. Yine Güney Amerika’nın belirli bölgelerinde görülen bakır kafa, Agkistrodon contortis, gibi kafalarının üstünde geniş plakalar bulunan birkaç tür nadir rastlanan Engerek türü de mevcuttur. Bu engerek türü çok tehlikelidir ve oldukça fazla insan ölümüne sebep olmuştur.

Bir defada 10-25 arasında yavru doğurur. Genel olarak kertenkele, kuşlar ve ufak kemirgenler ile beslenir. Bu avlarını yakalamada her ne kadar burun delikleri ve gözleri arasındaki çukurluğun kendisine sağladığı kızılötesi ısı avantajını kullansa da avlarını pusu kurarak yakalamayı tercih eder. Kısacası bu engerek türü Güney Amerika kıtasının en tehlikeli sürüngenlerinden birisi konumunda bulunmaktadır. ​​​​​​​