İş Görüşmelerinde Mülakat Soruları

Yeni iş görüşmelerinde en sık kullanılan mülakat soruları arasında yer alan bazı soruları sizlerle paylaşacağız. İş görüşmesi esnasında mülakat soruları kaçınılmaz hale gelmektedir. İş verenlerinde standar sorduğu sorular dışında bir de mesleki veya kültürel bakımdan sizleri anlamak karakterinizi öğrenmek amaçlı geçmişiniz veya geleceğiniz ile alakalı sorular sormaktadır. Bu sorular bir takım çeşitli benzetmeler yada direk şahsi sorular olmaktadır. Örneğin “Bu güne kadar nasıl sorumluluklar aldınız ?” gibi çeşitlerde sorular sorulmaktadır. Bu tarz sorulara hazırlıklı olmak soruya en doğru cevabı vermek veya doğru mantıklı fikirlerile olumlu bir iş görüşmesi geçirmiş olursunuz.

Bazı mülakat soruları ve bunlara verilecek cevaplar aşağıdaki gibidir;

1-) Bundan önceki işinizin sevdiğiniz ve sevmediğiniz yanları nelerdi?

Cevap :

Uzun zaman birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarım çok iy ve samimi, eğlenceli bir ortam vardı. hiçbir zaman keyifsiz işe gitmedim. Üst yöneticilerimiz de samimi bir tavır sergilerlerdi.

2-) İlk ve son tazminat seviyeniz neydi?

Cevap :

İş verenli ile iş tanımlarınızla uyumlu olduğunu düşündüğünüz şeyleri belirtin ve en önemlisi emin olun. İş veren geçmişteki maaşınızı merak edip sizden dolaylı olarak öğrenmek isteyecektir. Ne direk söyleyin ne de söylememezlik yapın ama abartmayın çünkü iş veren sizi referanslarınızdan ne kadar alabildiğini tahmin edebilmiştir. Eğer abartırsanız iş veren için etkisiz eleman olur ve görüşmeniz olumsuz sonuçlanır.

3-) En güçlü yönleriniz nelerdir?

Cevap :

Satış hedeflerimi her çeyrekte aşarım ve her yıl ikramiye alırım.

4-) En zayıf yönleriniz nelerdir?

En iyi Cevap :

Bir proje üzerinde çalışırken sadece teslim tarihlerine uymaya çalışmam. Bunun ötesinde projeyi beklenen tarihten çok önce tamamlamaya çalışırım.

5-) Daha önceki pozisyonunuzla alakalı en büyük başarınız ve başarısızlığınız nedir?

Cevap :

Başarılarınızla ilgili bir soru sorulduğunda geçmiş pozisyonunuzda neler başardığınızla ilgili spesifik bir örnek verin.

çeşitlerinde ve benzeri sorularla karşılaşabilirsiniz.